Jobba med dina rädslor 

Jag är rätt säker på att vi alla har rädslor som ibland, kanske många gånger tar över och styr oss allt för mycket. Vad har du för rädslor som hindrar, skrämmer dig? Rädslor som tar över, förstör, hindrar dig så att du inte kommer dit du vill, till det du drömmer om. 


Jag har många, många rädslor. Många gånger vinner min nyfikenhet över rädslan men i stora saker funkar det inte, då tar rädslan över. Det senaste året har jag jobbat väldigt mycket och medvetet med rädslor som ständigt dyker upp. Hur då kanske du nu undrar. Mitt sätt att jobba med dessa obehagliga känslor:

 1. Identifiera – vad är det jag känner? Skriv ner situationen, tankarna kring den.
 2. Våga prata om rädslorna. Att sätta ord på vad som händer inom en kan göra att rädslan blir mindre.
 3. Reflektera – Gå tillbaka till det du skrev när du identifierade rädslan. Hur såg situationen ut, i vilket sammanhang kommer rädslan, hur agerade jag och vad blev resultatet av mitt agerande? Läs och fundera vad du kan göra för att jobba med den.  

Det är vad jag gör. När en rädsla är väldigt stark, kan det ibland vara svårt att sätta ord på den, identifiera den. Det är ok. Skriv bara ner situationen. Gå tillbaka och läs vad du skrev vid ett senare tillfälle, för att därefter reflektera. Ibland räcker det att skriva ner situationen, fortsätta dagen för att sedan, några dagar senare gå tillbaka och läsa vad en skrev. Rädslan minskar eller försvinner. Ingen aning om varför det blir så men det funkar. 

Jag tror starkt på att vi behöver stanna upp och reflektera i svåra, jobbiga situationer. Att stanna upp kan se olika ut, en del kan lägga sig ner, sätta sig ner och bara fundera. Andra behöver röra på sig, ta en promenad, träna, vistas i naturen. Det finns inget rätt eller fel, hitta ditt sätt att rensa tankarna och komma ner i varv.

Så, skriv ner dina rädslor. Vips så händer det något. 

Annonser

4 thoughts on “Jobba med dina rädslor 

 1. Jag har så mycket lag är rädd för…så skulle jag skriva det här…så kanske du förstod att dina är bagateller….kanske…Ler Jag är tämligen begränsad…när jag inte kan åka bort…då menar jag långt…till andra länder , men har heller ingen längtan…när jag är en vän av att vara i skuggan…sitter sällan i solen
  Rädd för spindlar…de små krypen…men inte för råttor—mm
  Ha en fin dag
  M-L

  • Hej och tack för att du delar med dig. Rädslor går att jobba med på olika sätt, det finns inget rätt eller fel. Det finns heller inget som säger att man måste övervinna rädslor, vi är olika. Vi alla har ansvar för oss själv och vad vi vill och vad vi lägger energi på. Hoppas du njuter av sommaren oavsett vart det är, hemma i skuggan eller någonstans undan de där obehagliga småkrypen (är inte heller något större fan av dem). Ta hand om dig! Kram

 2. Att stanna upp, känna efter. Att våga känna efter. Har hjälpt mig mycket. Ja det och att jag tar hjälp och har hittat en så otroligt bra psykolog.
  Men just att våga känna efter, våga analyser och förstå vad det var som gjorde mig rädd. Vad startade ångesten. Har absolut hjälpt mig. Mycket. Att skriva, prata om det.Våga erkänna, främst för mig själv. Rädslorna finns där fortfarande. Jag känner samma sak. Men jag förstår vad det är och varför. Oftast i alla fall.

  • Hej och tack för dina ord. Visst är det en fin känsla när man lyckats hitta någon ”samtalspartner” som hjälper en att sålla, sortera och lära känna sig själv lite mer. Så bra att du börjat få ut det du har på insidan i ord oavsett om det är uttalande ord eller skrivna ord. Allt blir mer verkligt och blir lättare att jobba med om man får ur sig ord istället för att hålla allt inom sig. Det är lätt att allt bara växer då.

   Rädslor kommer vi nog alla ha mer eller mindre, men jag tror att om vi skaffar oss verktyg för hur vi ska kunna jobba med dem kommer de inte bli så långvariga och mindre jobbiga.

   Ta hand om dig!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s