Färga håret med henna

Vid den här tiden på året är vi många som fått håret blekt av solen under sommaren och vill få borta detta. Ofta går man till frisören som färgar med kemikalier. Jag brukar fräscha upp mitt hår genom att lägga på en toning som går i min naturliga hårfärg. Jag har alltid varit nöjd med resultatet, inga konstigheter men så har jag de senaste året kommit in på att jag vill använda så rena produkter som möjligt i mitt hår.

Tanken på vad ”frisörhårfärg” innehåller har väckt min nyfikenhet att färga håret med naturliga produkter. Jag syftar på henna. Googlar man på ”henna” kan man läsa allt möjligt, både ris och ros. Jag gick till hälsokostbutiken i stan som enbart tar in ekologiska produkter och gick därifrån med en förpackning henna. Egentligen är det fel att kalla det henna, då henna är en ört som blir röd i håret (beroende på din hårkvalité och nuvarande färg). Jag vill ha ljusbrunt hår, så den jag köpte innehöll andra örter. Kanske man kan kalla det naturlig hårfärg? Hur som. Jag blandade ihop färgen och började kleta in det i håret. Kan ju säga att det inte var vidare glamoröst någonstans. Henna eller naturlig hårfärg är grönt till färgen, det luktar gräs och alger. Påminner överhuvudtaget inte något med den färg som används på salonger eller den du kan köpa i livsmedelsbutiken.

 

Vänster: innan färgning. Höger: nyfärgat och blött hår.

Jag lät den sitta i ca en timme, enligt förpackningen ska det räcka med att skölja ur den. Vilket jag gjorde, väntade till dess att håret torkat för att skåda resultatet. Jag blev förtvivlad, det var visserligen mörkare men ack så grönt! Testade att schamponera håret, löddret blev alldeles grönt. Jag upprepade detta tre gånger innan jag fått ut allt. Lät håret torka och då var det gröna borta. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att använda schampoo direkt efter en henna-behandling men idag är jag nöjd med resultatet.

Jag har läst än mer nu om henna och många tipsar om att bland i kokosolja för att göra håret mjukare. Detta är något jag ska testa nästa gång, just för att håret nu känns väldigt torrt. Framöver kommer det blir kokosoljainpackning minst en gång i veckan, för att ge det så mycket fukt som möjligt.

Idag är jag väldigt nöjd med resultatet men det tog några dagar innan ”rätt” färg kom fram. När man färgar med örter oxiderar dem i syre, vilket innebär att håret får en annan nyans några dagar efter själva ”ingreppet”. 

Jag rekommenderar varmt att testa att färga med henna. Viktigt att tänka på är att välja en ekologisk produkt, om inte tillsätts ofta kemikalier i hennan (tyvärr). Nästa gång kommer jag troligtvis be en vän att hjälpa till, det tar ganska lång tid att applicera färgen själv. Märket jag använde heter Radico och finns bland annat i denna webbutik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s