Att skapa rutin och struktur i vardagen

I mitt liv, som säkert i många andra, är det mer eller mindre kaos. Eller kaos är kanske att ta i, jag har svårt att få in rutiner i vardagen. Sedan jag flyttade till min egna lägenhet lyser de med sin frånvaro. Jag vet inte varför men nu, efter tre månader så börjar jag tröttna på det. Det är bra nu, men hur gör man för att få tummen ur?

En del vill få ordning på dygnsrytmen, andra förändra och förbättra kosten eller kanske som jag, vill få rutin på träning. Som det har varit dessa månader gör jag lite olika, lite nu och då. Det kan i sig vara ganska skönt att inte ha krav eller måste gällande träningen. Men jag gillar det inte, jag mår som bäst att att träna regelbundet några gånger i veckan. Jag vill få rutin på regelbundna yogapass (förutom morgonyogan), cardio- och styrketräning – jag har alltså ett mål.

Av min psykolog har jag fått i uppgift att skapa ett schema över veckan. Att inför varje vecka skriva upp hur jag jobbar, när jag ska träna, äta och ge mig själv återhämtning. En mycket bra övning så nu idag har jag suttit och skrivit ner veckan. Den är ganska detaljerad, allt från när jag stiger upp på morgonen och går och lägger mig om kvällen, när jag intar måltiderna, träning, socialt till avslappning. Eftersom jag jobbar oregelbundna tider så är ingen dag den andra lik, vilket gör det hela lite klurigare.

Vi alla är olika och jag vet att jag mår som bäst när jag vet hur morgondagen kommer att se ut. Så jag slipper vakna på morgonen för att då planera dagen. Utan planering yrar jag omkring och det mesta blir halvdant, när kvällen kommer upptäcker jag ofta att jag fastnat vid datorn och slösurfat väl långa stunder eller fastnat i någon serie. Jag tycker inte om det. Jag gillar ju rörelse!

Något jag saknar sedan jag flyttade till Övik för ett år sedan är en yogastudio. Visst gör jag yoga, varje dag, hemma. Men jag tycker att det är svårt att utvecklas men även ta mig tid att rulla ut mattan för att göra ett pass via Yogobe, som jag använder mig mycket av. Min målsättning för denna månad är att söka upp en yogastudio och köra yoga där minst en gång i veckan.

Förutom yogan så vill jag även få in minst ett cariopass och gärna tre styrkepass varje vecka. För en del kan det låta som mycket träning men för mig är det lagom. När vi aktiverar oss fysiskt, frisätts mängder med ”må-bra-hormoner”, vilket är väldigt viktigt nu när hösten och mörkare tider väntar.

En plan är bra att ha, en nedskriven sådan som går att titta på när minnet sviker, eller latheten kommer över en. Att bestämma sig för att hålla sig till planen, att göra det man planerat oavsett ursäkter eller trötthet. Oftast blir man piggare när man väl tar sig iväg. Självklart bör man lyssna på kroppen, hur den svarar på det nya man tar in i sitt liv.

Jag ser denna månad som ett tillfälle att göra en förändring, att få in en vana. Det sägs ju att det tar 21 dagar, innebär alltså typ hela oktober. Jag har bestämt mig för att köra på för att i slutet av månaden göra en utvärdering av hur det gått, hur jag mått under tider och hur jag mår nu (om fyra veckor).

Hur gör du när du vill göra förändring? Skapar du en plan och följer den slaviskt? Kanske du bara bestämmer dig och sätter igång? Vi alla är som sagt olika men jag är helt säker på att vi har alla möjligheter till att göra de förändringar vi vill. Det handlar bara om att bestämma sig och göra det, oavsett ursäkter och undanflykter. Visa dig själv vem som bestämmer i ditt liv. Du har makten över ditt liv! Ett tips kan vara att sätta upp mål, realistiska, onåbara mål som inte ligger allt för långt bort i tiden. Om det är ett stort mål, som tar tid, välj i sådant fall att sätta upp delmål med bestämda datum för att kunna göra uppföljning och för att skapa en känsla av att du inte är ute och enbart trampar vatten. Lita på dig själv. Vill du så klarar du allt du förtar dig. Är det så att du upplever att du inte klarar det på egen hand, be om hjälp, anlita en kostrådgivare, personlig tränare eller vad det än kan vara för stöttning du behöver. Våga tro att du kan! Bestäm dig för att du vill och ska genomföra förändringen. Jag tror på dig!    

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s