Bright smile

Ett vitt bländande leende. Vem vill inte ha det? Jag får ofta frågan om jag blekt mina tänder. Det har jag, för ca 12 år sedan men den är såklart inte kvar. Jag har druckit massor av läsk och vin, för att inte tala om snusandet som inte direkt gynnar vita tänder. Så vad är då min hemlighet? För jag har en sådan, eller jag har några knep för att hålla mina tänder vita, fina och fria från karies och tandsten.

Kaffe och svart te dricker jag inte, mest för att jag inte gillar det. Dessa båda drycker missfärgar tänderna. Jag har min morgonrutin som troligtvis bidrar till den vita tandraden. Det första jag gör på morgonen är att borsta tänderna, med tandkräm utan fluor. Sedan sex månader tillbaka använder jag något som heter tandpulver och det är det bästa jag någonsin testat. Tidigare hade jag lite beläggningar som jag inte fick bort varken med eltandborste eller olika tandkrämer. Nu är alla beläggningar borta. Till skillnad mot vanliga tandkrämer innehåller detta pulver inga fabrikskemiska tillsatser. Det betyder att du får ett skonsamt underhåll av tänder och munhåla. Den innehåller 70 % naturlig kalcium-/magnesiumkarbonat, 29% berg-/havssalt, 1% pimpsten från isländska vulkaner, några droppar eterisk pepparmyntsolja. Detta gör att det inte skummar. Till en början var jag inte särskilt förtjust i den, just för att det inte skummade eller lämnade en stark mintsmak. Så du bör ge detta magiska pulver en chans, använd det minst i en månad för att då se och känna om det blir någon skillnad.

Denna använder jag (räcker i ca sex månader) och finns hos hälsokosten. Vill du göra det enkelt, beställ den här.

Tandborstar som finns i matbutiken är en kemikaliebomb, jag rekommenderar en naturtandborste. Efter tandborstning är det tungans tur, tungskrapa är något som borde finnas i alla hem. skrapaHar du ingen, rekommenderar jag en i metall. På tungan samlas mängder med slagg och bakterier som samlats under natten, det vill vi ju inte ha kvar! Sedan är det dags att skölja ut hela kroppen slagg som också samlats under natten. Detta görs med citronvatten, bäst för kroppen är kokt vatten. Ett tips är att koka vatten på kvällen om du inte gillar varmt vatten. Något du bör undvika är att blanda kokt, varmt vatten med kallt kranvatten. Rent ska det vara och rent blir det när du kokar det.

Efter varje måltid ser jag till att skölja munnen, dricka rikligt med vatten dels efter maten men även under hela dagen för att på så vis rengöra munnen. Därefter låter du saliven får sköta resten. Att småäta gynnar inte emaljen, så undvik detta. På kvällen gör jag samma procedur men hoppar citronvattnet.

Ja, detta är mitt sätt att hålla god munhygien och därmed hela, vita, fina tänder. Men precis som resten av kroppen så påverkas även munnen och tänderna vad du äter. Socker är rena giftet för tänderna, det är frätande. Så godis, kakor, läsk är något du bör skära ner på om du inte redan gjort det. Både tänderna och din kropp kommer tacka dig, jag lovar.

En sammanfattning för att få vita, fina tänder:

  • Undvik kaffe och svart te
  • Använd tungskrapa morgon och kväll
  • Borsta tänderna med tandpulver
  • Använd naturtandborste
  • Drick minst 1/2 liter vatten innan frukost, gärna med pressad citron i.
  • Skölj munnen med vatten så snart du ätit något
  • Undvik att småäta
  • Undvik socker

Det går alltså att få vita tänder utan kemikalier och konstigheter. Naturligt ska det vara. Keep smiling. Keep shining. Lycka till!

Annonser

1 thought on “Bright smile

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s