Minnet, äventyr och La Fortuna

Har funderat på hur jag ska komma ihåg allt jag får se och uppleva på denna resa. Googlade lite om just minnet och fann detta:image

Semantiskt minne – att minnas fakta
Vårt semantiska minne, kunskapsminne, gör det möjligt att minnas generella fakta. Det kan handla om namn på städer eller ordförståelse. Det semantiska minnet påverkas inte anmärkningsvärt av åldern. Den kunskap som vi samlat på oss genom livet förblir i stort sätt oförändrad.

Procedurminne – minnas hur man cyklar
Vårt procedurminne gör att vi inte glömmer våra motoriska färdigheter som vi lärt oss som unga; cykla, gå, knyta en knut osv. Procedurminnet försämras inte heller anmärkningsvärt. Har man en gång lärt sig att cykla eller dansa så kan man det hela livet. Den här typen av minne kräver inte heller någon direkt medvetenhet eller förståelse för exakt hur man gör. Det går av sig själv.

Arbetsminne – huvudräkning
Arbetsminnet gör det möjligt att ta in ny information, som lagras i korttidsminnet, och bearbeta det på ett effektivt sätt. Huvudräkning, memorera telefonnummer eller adresser är exempel på uppgifter för arbetsminnet. Med åldern försämras denna färdighet men inte så mycket i kvalitet utan i hur lång tid man behöver för att lösa en uppgift.

Episodiskt minne – minnas vad man gjorde igår
Det episodiska minnet, närminnet, gör det möjligt att minnas vad man gjorde förra julen eller åt till middag i fredags. Det episodiska minnet försämras med åldern och börjar redan vid 20-års ålder.

Det är helt klart att alla fyra minnen kommer att användas. Lite skrämmande med det episodiska minnet, att det börjar försämras redan vid 20-års ålder. Jag är ju snart 32, inte konstigt att minnet sviker en ibland.

Vi fotar en massa men bilder gör inte detta land rättvist. Bilderna ljuger, det är så mycket vackrare i verkligheten. För att föreviga min resa, mina reflektioner av allt jag får uppleva kommer jag ta bloggen till hjälp. Eftersom den har inrikting mot hälsa och välmående kommer även inläggen om min resa såklart handla om det men med inslag av upplevelser.image

Har hört att det är över -20 grader i Sverige, här är det +25 än fast det är molnigt och regnigt. Vi är just nu i en stad som heter La Fortuna. Den är belägen vid utkanten av djungeln, igår var vi på en tur för att kika på en vulkan som fortfarande är aktiv. Tyvärr var det dimmigt så vi såg bara roten av den men det var häftigt att få vara i regnskogen. Det ösregnade, det hörde vi men vi blev inte särskilt blöta då allt höga träd och all växtlighet skyddade oss.image

imageJag skrev tidigare ett inlägg om mat på resan och mina upplevelser dittills var mindre positiva. Jag vill höja Costa Rica till skyarna för deras mat. Wow, jag är i maten himmelrike! Här kommer det inte bli något större problem att äta sig mätt och bibehålla en glad mage. Ris, bönor, mängder av olika sallader och all denna frukt. Mums! Ligger nu och vänta på att mitt resesällskap ska vakna så vi kan gå och äta frukost. Det här med tidsomställning är ju som det är. Det är 7 timmar mellan Costa Rica och Sverige. Är jag påverkad av det? Svar ja, vaknar pigg och utvilad redan 05 och tröttmössan dras på redan vid 21 men det gör mig mindre. Ju längre vi är här ju mer kommer kroppen anpassa sig.

Idag åker vi till San Jose, som är Costa Ricas huvudstad för att möta upp gänget som vi ska tillbringa större delen av resan med. Imorgon är dags att ta bussen till sol, hav, surf och yoga. Det är Yogobe och Surfakademin som anordnar denna yoga- och surfresa. Malin Berghagen är vår yogainstruktör och några sköna snubbar från Surfakademin ska lära oss att surfa. Som jag längtar! Testa surf för några år sedan när jag var i Australien och blev förälskade. Sedan dess har jag längtat efter att få stå på brädan igen och låta vattnets krafter leka med mig. Återstår att se hur bra mitt procedurminnet är. Men detta startar som sagt imorgon, idag blir det till att utforska huvudstaden.

Att göra en längre resa, att åka till Costa Rica har länge varit ett av mina drömresmål. Drömma är bra men se till att du även förverkliga dina drömmar ibland. Gör en lista på vad du drömmer om att få uppleva, göra, uppnå och bestäm vilken av drömmarna du ska uppfylla här näst. Du är ju kapten i din båt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s