Strong is the new skinny?

Hets, hets och åter hets. Jämföra, mäta och ständigt sträva efter att bli ett bättre jag. Jag orkar inte med träningshetsen och det numera träningsideal som hägrar i social media, reklam och överallt. Jag blir galen! Ständigt jämför jag mig med dessa smala, slanka och väldigt tränade fitnesstjejer. Jag vet ju att det ligger väldigt många timmars träning och strikt diet bakom och jag kommer troligtvis aldrig vara en av dem som ägnar mitt liv åt detta. Inget ont om någon, jag är imponerad och kan till en viss del förstå att man lägger upp bilder på sin utveckling och sådant. Det gör ju jag med ibland. Vi människor behöver bekräftelse, på ett eller annat sätt så enkelt är det. Men det sticker på något vis ändå i mina ögon. Ständigt möts vi av löpsedlar som visar ena superdieten efter den andra. ”Tappa 5 kilo på 4 veckor” ”Så här får du rutor på magen” o.s.v. Vad sänder det för signaler till oss? Denna löpsedel såg jag idag. Jag blev bara uppgiven när jag såg den. Varför ska vi ständigt sträva efter ett ”bättre” jag? 

Jag känner mig frustrerad, stundtals arg och där emellan bara misslyckad. Jag tränar, är medveten om vad jag äter och lever ett väldigt hälsosamt liv, ibland nästan väl hälsosamt. Men det är mitt val. Hur som. Alla är vi olika, eller hur? Jag är rätt säker på att jag inte är ensam om att jämföra min kropp med de där super tränade kropparna, att tänka ”om jag bara får bort lite av det där hullet då blir jag nöjd med min kropp”. Jag är även expert på att trycka ner mig själv, förvrida verkligheten och kalla mig tjockis ibland. Denna träningshets har stigit mig åt huvudet, jag är medveten om det men jag gillar det inte.

Strong is the new skinny, sägs det. Hur kommer det då sig att om du ska vara stark (som tjej), ska du även ha ytterst lite underhudsfett, stora bröst och synliga muskler? Jag skriver inte detta för att jag vill provocera, jag skriver för att jag vill dela med mig av mina tankar. Det här är min sanning. Jag tänker att det säkert är fler än jag som känner denna frustration, denna hets, denna jakt på det perfekta. Vad är perfekt? Jag vill ju bara vara jag utan att ständigt jämföra mig. Så varför jämför jag? Vad beror detta egentligen på? Jag vill påstå att det dels handlar om svag självkänsla men även ett något snedvridet skönhetsideal.

Jag är fullt medveten om att jag inte är överviktig eller något annat. Ibland tycker jag att jag har en vacker och sexig kropp. Då gillar jag mina former och tycker att det är ok inte ha magrutor och synliga muskler. Medan andra dagar, när jag jämför mig med fitnesstjejerna så känner jag mig stor och fluffig. Det är inte rättvist, jag är inte rättvis mot mig själv. Jag tycker ju att andra med former är otroligt vackra och anser att vi kvinnor ska ha former och jag vill även vara mjuk.

Jag gillar att träna, att känna mig stark och självklart vill jag se resultat av min träning på olika sätt. Jag lägger upp träningsschema, utmaningar o.s.v. för att jag tycker att det är roligt. Det är inte det jag menar. Jag vill bara på något vis nå ut till andra i denna värld som kanske tänker, känner någorlunda som mig.

Ord som jag vill ta till mig mer av och som även du kanske har nytta av att ta till dig. Älska dig själv precis som du är. Du är värdefull. Du är vacker för att du är precis som du är. Se ut precis som du gör. Fråga dig själv varför du gör saker du gör, vad är syftet? För vem gör du så som du gör?

Just nu känner jag mig bara uppgiven. Det här är min nakna sanning. Jag är vacker.

 

Annonser

3 thoughts on “Strong is the new skinny?

  1. Tro förresten att det är mest 20-35 åringar som står för träningshetsen (om jag nu får generalisera). Tycker inte många i bloggvärlden är 45+ som skriver om träning och hälsa så fanatiskt. Vilket jag själv tycker känns skönt då jag är i den åldern – hur nu det gick till!! 😱😉😃

    • Tack för dina kommentarer. Det ligger nog en hel del i det. Kan inte minnas att det var så här fanatiskt i mina tidiga 20. Nöjd och hållbar tycker jag att det ska vara😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s