Sockerfria kokostoppar

Jag är galen i kokos!! Gått omkring och drömt om kokostoppar ett tag nu. Idag gjorde jag slag i saken. Det bästa av allt, de är 100% glutenfria, 100% sockerfria och 100% mejerifria. Ynka fyra ingredienser använde jag. Kokos, banan, ägg och vaniljpulver.

20140510-232006.jpg
3,5 dl kokos
1 mogen banan
2 ägg
1 tsk vaniljpulver

  1. Mosa bananen, blanda samma alla ingredienserna.
  2. Forma till bollar eller toppar. Jag gjorde dem ganska stora, fick ut 8 stycken på en sats. Gör du dem mindre får du såklart ut fler.
  3. Grädda i ugnen, 175 grader, 10-20 minuter beroende på storlek du gör kokostopparna.
  4. Smält kakaopasta och kokosolja i vattenbad, doppa topparna i chokladen.
  5. Förvara i frysen

Vad är kakaopasta? Den ekologiska, smakrika kakaopastan jag använder utvinns genom mekanisk kallpressning av hela Arriba-kakaobönor, som växer på 30-80 år gamla träd högt uppe i bergen i Ecuador. Jorden uppe i bergen är vulkanisk och mycket mineralrik och träden bevattnas där endast av friskt regnvatten eller rent källvatten från djupa källor i bergen. Från bergen transporteras kakaofrukterna ner på samma sätt som de gjort i tusentals år – på åsnerygg! Arriba anses vara den mest genuina och fina kakaobönan, med en rik och fyllig smak. Kakaopasta får man genom att pressa ihop bönorna med allt innehåll kvar, även det aromatiska kakaosmöret – en extra näringsrik och nyttig ”blockchoklad”, smält eller riv ner den i desserter, drycker och smoothies. Jag hittade den i en ekologisk matbutik, gissar att hälsokostbutikerna även har kakaopasta. Den är mycket starkare i smaken jämfört med vanlig blockchoklad, men gillar man riktigt mörk choklad är den fantastisk.

20140510-231825.jpg

Annonser

1 thought on “Sockerfria kokostoppar

  1. Ping: Fredagsfika blev kokostoppar - Vetenskapshälsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s