Flexitarian

Igår tittade jag på Halv åtta hos mig, det bjuds på vegetariskt hela veckan. Ett ord jag fastnade för var när Andreas (som är värd i kvällens program) pratade lite om hur han äter. Detta är ett evigt samtalsämne och alltid lika känsligt. Det finns många känslor kopplade till mat, så enkelt är det. Vilket fall, han nämnde ordet flexitarian vilket gjorde mig nyfiken. Jag googlade på orden och fann några artiklar, bland annat denna, här är en annan.

images (10)
Så. Vad är nu detta för påhitt? Jag hade aldrig tidigare hört ordet men om jag ska tro artiklarna så är det lite av en trend att vara flexitraian. En flexitarian äter för det mesta vegetarisk kost men ibland väljer att äta kött. Det är den korta förklaringen på det hela. En riktig flexitarian bryr sig även om vad råvarorna kommer ifrån.

  • Mest vegetarisk kost dock ibland kött. Då ska köttet gärna vara ekologiskt och närproducerat.
  • Använder ekologiska produkter
  • Vill ha råvaror från grunden, alltså undviker processade livsmedel.
  • Naturligt socker är ok, men underviker det i största möjliga mån.
  • Frukt, grönsaker och bär köps främst under den naturliga säsongen.

Med denna sammanställning går det att säga att en flexitarian bryr sig om vad den stoppar i sig än att stoppa i sig.  images (8)

 

Jag har sedan en tid tillbaka valt att inte äta kött men äter fisk och skaldjur ibland. Detta gör att jag varken vill eller kan kalla mig för vegetarian och jag blir lika ställd varje gång jag får frågan om jag är vegetarian. För det är jag ju inte. Tänk om jag skulle få för mig att äta köttfärssås eller korvstroganoff, det går ju inte om jag säger att jag inte äter kött.

Anledningen varför jag inte äter kött är helt enkelt för att det inte faller mig i smaken. Jag är aldrig varit förtjust i kött och när det går att äta annat men ändå få i sig allt kroppen behöver, blev det rätt enkelt. Men. Jag älskar fisk, grillad eller rökt lax, eller vad vore en sommar utan kräftor? Vi alla är olika och jag tycker att vi alla ska få göra som vi vill, med eller utan en titel på diet eller vad du nu vill kalla det.

Jag ville bara dela med mig av min nya kunskap och dess innebörd som jag tycker är lite små bra. Du behöver inte göra allt eller inget alls, lite är bra nog det. Alltså inför några vegetariska dagar i veckan och gör vad du kan för miljön, djuren och din egen hälsa. Så himla bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s