Fettisdag och semlor

Vem har sagt att semlor måste vara onyttiga?! Semlor är det godaste bakverket jag vet och så här i semeltider, lockas jag många gånger till bagerierna. Men. Jag kommer alltid därifrån tomhänt, främst för att det inte finns glutenfria semlor på sådana ställen men även att mandelmassan innehåller en massa socker och grädden mängder med laktos. Så hur löser jag problemet? Jag bakar såklart mina egna semlor, gör min egen sockerfria fyllning och toppar semlan med kokosgrädde.
Eller nu ska jag vara ärlig och säga att det var mamma som bakade semlorna till mig, hon använde mandelmjölk istället för vanlig mjölk, mandelmjölk istället för vanligt mjöl, bytte ut sockret till honung och smör till kokosolja.

SAMSUNG CSC

Semlebullar, ca 10 st

1/2 paket jäst (à 50 g)
50 g kokosolja
3 dl mandelmjölk
1 ägg
3 msk honung
1 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6 – 7 dl mandelmjöl

  1. Smula jästen i en bunke. Smält kokosoljan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, hnung, salt, hjorthornssalt och nästan allt mandelmjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  7. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet.

Mandelmassa (räcker till ca 3 semlor)
2dl mandel
7-8 st dadlar
1/2 dl vatten

  1. Vill du ha en ljus fyllning, skålla mandeln först. Hacka mandeln i matberedare så pass länge att den börjar ”svettas”.
  2. Mixa dadlar tillsammans med vattnet. Tillsätt lite i taget i ”mandelsmeten”. Var försiktig så att inte röran blir för lös. Vill du ha den sötare rekommenderar jag att tillsätta lite agavesirap.

Garnering: Vispa kokosgrädden till fast skum. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.

Ät och njut tillsammans med en kopp gott grönt te 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s