Att bli övertränad

I december körde jag ett boot camp med träning fyra dagar i veckan, jag hade även pole dance, alltså fem pass i veckan. Vet egentligen inte hur jag tänkte, trodde jag på riktigt att min kropp skulle palla det? Jag klarade det i 1,5 vecka därefter bröt en förkylning ut som vandrade i kroppen i nästan tre veckor. Jag vet ju egentligen om att min kropp behöver vila mellan träningspass, att jag har en ganska långsam återhämtning. Jag kallar det hela övertränad.

Nu har jag hoppat på ett annat boot camp, första passet var igår. Denna gång är det bara två gånger i veckan, vilket känns mer sunt för min kropp. Det är en härlig grupp med positiva deltagare där vi peppar varandra och en fantastik ledare som utstrålar värme, glädje, energi och lite jävlar anamma. Jag känner mig taggad och det är roligt att träna i grupp. Jag har varken tränat styrka eller kondition sedan i somras, jag längtar tillbaka till en stark och hållbar kropp. Nu är kroppen visserligen inte så illa där an, har ju aktiverat mig på andra sätt. Men jag gillar och vill ha lite synliga muskler utan att var stenhård. Svenskt är lagom, jag är svensk och vill vara lagom tränad.hämta (37)

Så här i början av året är det många som avlagt nyårslöften om att komma i form, börja träna, gå ner i vikt och så vidare. Jag tror att det största felet som går att göra är just attköra 110% direkt istället för att mjukstarta och låta kroppen vänja sig med den ansträngning som träning faktiskt är. Det är när vi bestämmer oss för att träna flera gånger i veckan utan att ge kroppen vila och återhämtning som vi blir övertränad. Kroppen säger då ifrån. Du kan känna dig otroligt trött oavsett hur mycket du sover, du orkar inte presterar så bra som du gjorde tidigare när du tränar, du blir förkyld. Det finns mängder med olika symtom. Viktigast när du kör i gång med träning men även om du tränat ett tag, är att lyssna på kroppen. Den pratar ständigt med dig, ibland kan det  vara svårt att förstå vad den menar. Använd ditt sunda förnuft, lyssna på kroppens signaler och tänk på att det är vid återhämtning som kroppen bygger och omformar fett till muskler o.s.v.

Jag vet ju om allt det där, jag kan det och vet att jag inte borde. Jag, och tror säkerligen att det är många känner igen sig, har svårt att bara göra lite oavsett vad det är. För mig är det allt eller inget som gäller. Men. Det är dags att ändra på det nu. Jag ska hålla mig till att träna tre gånger i veckan samt yoga och vardagsmotion.

Ett av mina löften för året är att träna med sunt förnuft och ge kroppen möjlighet att återhämta sig mellan träningspassen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s