Mea Vitas Hälsogröt

I somras, på Ölandsveckan blev jag bjuden på en gröt som var galet god. Nu har jag äntligen tagit redan på receptet och testat mig fram till min alldeles egna gröt. Jag gillar den för dess icke-grötiga konsistens, smak och att den håller mig mätt länge.IMG_7509.JPG

Det är en typ av over night oat, den ska stå och svälla över natten. Den kanske inte är något man gör när man har bråttom iväg på morgonen, den ska nämligen värmas i ca 30 minuter. Jag ser det dock inte som något hinder, under tiden hinner jag göra min morgonyoga, sminka mig, packa matlådor o.s.v. Byt ut nakenhavren om du är känslig mot havre, jag skulle ta i mer av bovetet och råriset. Detta recept är ca 4 portioner. Jag brukar spara i kylen för att värma på nästa dag, fungerar utmärkt än om den inte håller ihop riktigt lika bra.

Här har du receptet.

2 dl helt bovete
1/2 dl råris
1 dl nakenhavre
1/2 dl hela linfrö
5 dl vatten
Ev russin

  1. Skölj ingredienserna (ej russin) i kokhett vatten
  2. Koka upp 5 dl vatten och lägg i allt (ej russin)
  3. Låt stå över natten
  4. Värm sedan gröten på låg värme i ca 30 minuter (till dess att kornen är mjuka)

OBS! Gröten får inte koka, då förångas vätskan för fort.

Sesampasta

2 dl oskalade sesamfrön
4-5 st fikon
1 banan
ca 2 dl vatten

  1. Mixa samma allt
  2. Servera den till gröten

Jag är galen i jordnötssmör, en klick höjer smakerna till skyarna!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s