Nässköljning

Jag har länge haft i tanken att testa nässköljning, nu i förkylningstider tog jag kan i det. På förpackningen som min nässköljare låg i stod det en massa information om vad det är och lite om varför man ska göra nässköljning. (Jag lånar delar av texten)

Vad är nässköljning? Det är en enkel och effektiv yogametod, kallad neti, där man sköljer näsan ren med ljummet saltvatten. Man gör det för att lindra olika besvär i näsa och bilor, för att bättre kunna andas genom näsan.

IMG_0462.JPG

Nässköljning renar och fuktar näsan, men framförallt stimulerar den slemhinnorna. På slemhinnornas yta, i näshåla, bihålor, luftrör och bronker och i örontrumpeten mellan näshåla och mellanöra, sitter de mikroskopiska flimmerhåren. De håller luftvägar och bihålor rena genom att röra sig så att slem och smuts ”sopas” ut. Nässköljning aktiverar flimmerhåren i hela luftvägssystemet så att slem med damm, pollen, virus och bakterier mer effektivt transporteras ut. På detta sätt håller neti luftvägarnas eget renings- och försvarssystem i form. Detta är en av orsakerna till att nässköljning kan förebygga och lindra förkylning, pann- och bihåleinflammation, astma och luftvägsallergier samt olika besvär vid luftförorening.

Nässköljning stimulerar och verkar avspännande på områden kring ögonen och pannan. Detta kan lindra spänningshuvudvärk och förbättra syn och luktsinne. Det sägs även vara en hjälp när man ska sluta röka.

Många människor gör nässköljning på morgonen för att få en uppfriskande start på dagen. Andra sköljer näsan när de kommer hem efter jobbet, speciellt om de arbetar i dammig miljö. Jag kommer nog göra det lite nu och då, när jag kommer ihåg det och känner för det. Det återstår att se om det kommer att bli en daglig vana.

IMG_0461.JPG

 

Jag kan inte sticka under stolen med att det var lite obehagligt. Det känns lite som att få en kallsup fast ändå inte, svårt att förklara. Innan jag gjorde nässköljningen kände jag mig tung i huvudet, ganska tjock i bihålorna, detta försvann efteråt. I vanliga fall hade jag använt nässprej för att lätt på trycket i bihålorna. Jag kommer definitivt fortsätta med denna ”konstiga” grej. Jag köpte min nässköljare i en hälsokostbutik men finns såklart att beställa på nätet, yoga.se är en trevlig sida.

Trots att jag testa den en enda gång, så vill jag rekommendera dig att testa. Det är verkligen uppfriskande.

Annonser

1 thought on “Nässköljning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s