Jag stannar upp och uppskattar nuet

Jag stannar upp och uppskattar nuet – dagens affirmation

Har du någon gång kommit på dig själv att vara så koncentrerad, så fokuserad på vad som komma skall att du missat något som sker idag? Att i efterhand komma på att du missat det viktigaste, det finaste, att vara närvarande i just denna stund. Ser du dig som en spontan person eller planerar du och har kontroll över det mesta?

Jag har skrivit om det förut, tycker dock att det tåls att tas upp än en gång. Processer, bryr mönster och medvetna handlingar, det är vad jag ofta sysselsätter hjärna med. När jag levde i ett samboförhållande försökte jag skapa ett liv för oss som jag trodde var bra när man levde tillsammans. Jag förstod inte då varför vi bråkade ofta och varför jag ofta bröt ihop mentalt. Han bad mig ofta att försöka vara lite mer spontan och att världen inte går under om det inte blir som planerat. Jag tyckte han var en idiot när han sa så, det var det fräckaste att komma och trampa på mig och min planering! Det var ju tack vare mig vi fick vardagen att gå ihop, tyckte jag då. Relationen svajade rejält stundtals och den var alldeles fantastiskt bra där emellan. Det var såklart inte hållbart, vi bröt till slut upp. Vi var rörande överens om att vi funkar bäst som vänner, och så blev det. Det var tufft första tiden, det är inget jag sticker under stolen med. Alla separationer är smärtsamma på något vis, mer eller mindre. Det jag vill komma till med denna lilla story är att idag, tre år senare, förstår jag vad han menade med att vara mer spontan. Han ville att vi skulle leva här och nu, i stunden utan tidbestämmelser på när vi skulle kliva upp, äta mat, kramas, älska, gå och sova osv. Han har lärt mig så mycket om mig själv, han försökte när vi levde tillsammans men det är inte förrän nu jag kan tacka och uppskatta allt han gjorde för mig.

När en trygghet försvinner kan det bli tomt, ofta söker man efter trygghet någons annanstans, kanske hos någon annan. När vi bröt upp bestämde jag mig för att jag ville skapa min alldeles egna trygghet. Det har varit en lång och stundtals hårt process. Många tårar på vägen har det blivit. Idag ser jag tårar som något positivt, något som renar och som sedan helar. Jag tror att det är viktigt att låta sig känna och acceptera en känsla, oavsett känsla, vara i den, en stund för att sedan be den gå. Tårar är bra, tycker jag. Genom att jag funnit trygghet i mig själv, vågar jag leva i nuet, utan scheman och 100% kontroll. Det är som det är och det blir som det blir.

dröm och lev kopiera

För att ta mig hit där jag står idag, gjorde jag precis tvärtom efter separationen. Jag släppte allt, hade inte koll på något över huvud taget. Jag hade för första gången i mitt liv inga mål att stäva mot, inga förväntningar på något eller någon och jag gjorde vad som föll mig in. Det var då jag fick för mig att flytta till Stockholm. Jag är otroligt tacksam över att jag fattade det beslutet. Hade det varit Fröken kontroll som fick bestämma skulle jag troligtvis fortfarande bo kvar i Ö-vik. Men. Hon hade ingen som helst talan i det beslutet och hon får sällan bestämma något nu för tiden heller.

Från att ha total kontroll, till att inte ha någon koll, står jag här idag och har funnit en rätt harmonisk balans mellan dem båda sidorna. Jag kan idag leva så mycket mer i nuet och samtidigt längta till något som komma skall. Jag ser var dag som en egen resa, som kommer ta mig på nya äventyr. Vi vet ju inget om den nya dagen när vi vaknar, den är ju oskriven. Det är rätt häftigt när jag tänker på det. Varje dag har vi möjlighet att skapa något vi tidigare inte haft, inte gjort. Varje dag är unik och det blir vad du gör den till. Det handlar om din inställning, hur du väljer att bemöta med- och motgångar. Det är du som är kapten på ditt skepp, vart vill du åka idag? Det är du som bestämmer.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s