Det galna samhällsidealet

Det är galet hur vi kvinnor ständigt håller på. Hets, hets och åter hets. Vi blir pumpade med information och om ett slags ideal om hur vi ska se ut bland annat via media. Det finns överallt, vi är dessutom experter på att trycka ner oss själva men även varandra och andra. Jag skäms ibland över att vara kvinna, just när det kommer till den delen, varför hjälper vi inte varandra? Varför uppmuntrar vi inte varandra och pushar varandra framåt och glädjas åt andras framgångar?

Jag påverkas helt klart av idealen som är idag, i ett tidigare inlägg skrev jag om hur en spegel i mitt hem fick mig att förvränga synen på mig själv. Jag tyckte att jag bara blev större och större, vilket bara var ett påhitt i min skalle. Nu har jag varit utan den där spegeln i två månader och jag har äntligen börjat bli kompis med min kropp igen.

När jag såg detta klipp väcktes många olika känslor i kroppen. Jag har inga egna barn, men två guddöttrar och vänner som har döttrar. Jag minns en gång när ena guddottern fällde kommentaren ”jag kan inte ha den här tröjan, jag ser så tjock ut i den!” Det gjorde otroligt ont att höra, det ska inte behöva vara så. Varför kan inte barn få vara barn, leka och var bekymmerslösa, så gott det går. Är det inte vårt ansvar? Är det inte vi vuxna som ska se till att barnen får en bra och stabil grund att stå på? Är det inte vår uppgift att berätta men framför allt visa att alla är vi lika mycket värda oavsett hur vi ser ut?! Vad är det för signaler vi egentligen sänder ut till barnen? Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör. Det tror jag är jätte viktigt att ha i tanken. Det är vi vuxna, och framför allt du som förälder som har ansvar för att ge din dotter en stabil grund att bygga sitt liv på. Du är hennes förebild. Hon blir som du är. Tänk på det.

Jag har som sagt inte egna barn men jag arbetar dagligen med barn där jag både får se och höra en massa. Att arbeta i förskolan är en ära, jag tycker att jag har en av världens viktigaste uppdrag. Det ligger på mitt bord att lära våra minsta samhällsmedborgare hur vi ska vara mot varandra men även mot oss själva, det kallas värdegrunden. Ensam är inte stark, vi pedagoger kan inte dra hela lasset än om vi kan påverka mycket i ett barns vardag. Alla vuxna behövs. Tillsammans kan vi hjälpas åt att skapa en stark och stabil grund för barnen som växer upp i dagens tuffa samhälle. Vi gör det tillsammans. Men. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Har du barn, fundera på vad du gör och sänder ut för signaler till ditt barn. Har du inga barn, finns det barn runtomkring dig? Du kan vara med att påverka. Barn ser och hör dig oavsett och de gör som du gör. Du är deras förebild. Ha gärna det i åtanken nästa gång du står där framför spegeln och klagar högt på att du har blivit tjock och ditt barn eller ett barn står bredvid. Vad tror du det sänder ut för signaler?

Det går inte att stoppa utvecklingen, vi utvecklas, samhället, ja det händer nya saker överallt och hela tiden. Det är som det är. Men. Om vi tar vårt ansvar och umgås och pratar med barnen som finns runt omkring oss, tror jag att vi kan påverka ett barns framtid, lite iallafall.

Det är kanske en annan historia, så jag drar det lite kort. Jag hävdar att du inte kan hjälpa någon annan om du inte kan ta hand om dig själv. Är du trasig kommer du tyvärr inte kunna hjälpa någon annan, inte förrän du lagat dig själv. Mår du bra, kan du få andra att må bra. Hur du mår, det smittar, på gott och ont. Att vara självgod är något fint, något bra. Det innebär att du är god mot dig själv och då tar du hand och dig själv, ger dig själv massor av kärlek varje dag! Gör du detta, tror jag att du nästan med automatik ger dina nära runt om dig en massa kärlek. Det liksom smittar! 

Så snälla, snälla, ta dig en funderare på hur du mår, tänker och agerar. Det är de minsta människorna som kommer att ta efter ditt beteende. Du är underbar! Du är värdefull! Du är vacker! Du är unik! Det är ju så du vill att dina barn ska känna sig, eller hur? Mitt tips är att börja med att ta till dig de orden, så kommer dem senare att smittas över till dina barn.  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s