Tunnbrödbak i Norrland

Denna blogg handlar om välbefinnandet, välmående gällande allt i livet, vägen att finna balans i alla delarna i livets pussel. Jag har påsklov och är hemma i Norrland. Bara det är balsam för själen. Igår gjorde jag något jag inte gjort sedan jag var liten. Jag följde med mamma, mormor och morfar till bagarstugan. När jag var liten var jag och kusinerna där och lekte medan de vuxna bakade men nu tillhör jag de vuxna och det var på tiden att jag lärde mig hur man gör riktigt norrländskt tunnbröd. Vilka är inte de bästa lärarna för detta, jo mormor och morfar såklart! Jag kan nu baka än om jag är tveksam på att det skulle bli så bra om jag stod själv och bakade. Jag undrar vem som tyckte det var mest mysigt, jag eller mormor och morfar? En arbetsdag i bagarstugan tog musten ur mig, galet trött redan kl 19. Men. Somnade med ett leende på läpparna efter en underbar dag i Norrlandsskogarna.

20140417-124145.jpg

Det var jätte roligt att baka, en konst att lära sig alla momenten och så att inte kakorna bränner vid i den vedeldade ugnen. Jag, som ni kanske vet, äter inte gluten och är väldigt sparsam gällande mejeriprodukter. Jag och mamma experimenterade lite och gjorde en deg som var glutenfri och näst intill mejerifri. Vi fick inte tag på kokosfett, så det blev lite smör i degen. Vill inte lägga ut receptet än, då jag vill testa att göra det 100% mejerifritt först. Det blev iallafall succé. Jätte goda om man gillar mjukt tunnbröd. Mjölet vi använde var majs- och bovetemjöl. Mjölk som det är i vanligt tunnbröd bytte vi ut mot havremjölk. Så, nu avslöjar jag inte mer. Måste ju kolla med mamma om receptet ska stanna inom familjen. Så är det iallafall med tunnbrödet, det går från generation till generation. Galet mysigt är hela konceptet, kvalitetstid på hög nivå!   

 

Annonser

3 thoughts on “Tunnbrödbak i Norrland

 1. Åh! Snälla söta rara!!! Jag söker med ljus och lykta efter just tunnbröd och hittar till dig 😃 men så mörkar du receptet! 😭😭😭
  Min mamma måste sluta med gluten för något år sedan och det hon saknar allra mest är tunnbrödet, allt annat är ok säger hon. Hade varit sååå kul att kunna överraska henne med bröd vid nästa tunnbrödsbak! (Det är visserligen imorrn, men nästnästa…)
  Snälla, snälla, snälla kan du inte lägga ut receptet?

  • Haha! Jag förstår henne. Jag tog bort gluten för ca 10 år sen och saknade oxå tunnbrödet. Jag är tacksam som har en mor som även hon älskar att experimentera och inte är rädd att testa andra mjölsorter. Eftersom det är ett recept som går från generation till generation, så kan jag inte skriva ut det. Vi gjorde som jag brukar göra när jag bakar. Utgår från orginalreceptet, byter ut mjölet mot glutenfritt mjöl. Mitt favoritmjöl är mandelmjöl i bakverk och bovetemjöl i bröd. Tillsätt gärna fiberhusk när du använder dig av glutenfritt mjöl så blir brödet saftigare och håller ihop mycket bättre. Detta svar kanske inte hjälpte dig så mycket på vägen. Leka lite, gör en liten sats, grädda, ät. Vad är det värsta som kan hända? 🙂

   • Jodå, lite hjälp på vägen är det allt ☺ Vi bakar rätt mycket också så idag testade vi med att byta ut mjölet till Lailas mix (med majs) och mamma blev jättenöjd, men jag tyckte nog det blev lite väl ‘majsig’ smak… Vi får testa bovetemjöl nästa gång!
    Tusen tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s