Jag älskar min kropp

Jag älskar min kropp – dagens affirmation

Kroppen, skönhetsideal, ytlighet, skal, fasad, för tjock, för smal, för lång, för kort, för rak, för kurvig. Ja, vart ska jag börja? Dagens samhälle, medias påverkan, alla sociala nätverk, vi bombas av olika dieter som ska göra oss smala och hälsosamma. Vi blir överösta med reklam på smala, snygga, vältränade modeller med perfekta bröst, långa ben, vältränad mage och långt vackert hår. Det sägs att ”strong is the new sexy” men någonstans tycker jag att det har gått fel. Det är så lätt att missförstå. Jag triggas så otroligt av detta ämne att jag inte vet vart jag ska börja. Lättast är kanske att börja med mig själv.

20140319-094141.jpg

Ja, jag älskar min kropp. Det är min och jag bär 100% ansvar för att ta hand om den på bästa sätt. Passar jag in i de där ramarna för att bli modell? Nej troligtvis inte och det rör mig inte ryggen. Är jag fåfängd och mån om mitt utseende? Svar ja. När jag var yngre, precis innan puberteten, var jag ganska kraftig. Jag väger lika mycket idag som jag gjorde när jag var 11 år, för att ni ska få en uppfattning om det hela. Vilket fall, jag var väl medveten om att jag var tjock och trivdes inte alls med min kropp. Vad gjorde jag åt det? Jag slutade att äta och blev smal, jätte smal. Jag fick ätstörningar men tack vare min älskade mamma tog jag mig ur det innan det skadade mig allt för mycket. Men. Eftersom jag slutade att tillföra kroppen energi när den som mest behövde det, resulterade det i att kroppen stannade upp i utvecklingen. Jag var smal men hade varken fått mens och knappt några bröst när jag gick på högstadiet. Bh:n fylldes med allt från strumpor till massor av push up-kuddar, för att få dem att se större ut. När jag var runt 16 år bestämde jag mig för att jag skulle göra silikonbröst den dag jag fyllde 18. Men. Forfarande, 14 år senare har jag inga stora, konstgjorda bröst. Varför? Jag har under åren kommit underfund med att jag uppskattar att människor som jag pratar med tittar mig i ansiktet och inte på mina bröst, för jag har inga stora bröst att skylta med. Jag har även kommit på att jag har en alldeles fantastiskt vacker kropp. De små brösten gör mig ingenting idag, jag slipper ryggproblem och patetiska karlar som står och dreglar över en! Jag älskar min kropp! Det jag är mest stolt över är min rumpa. Jag tycker att vi alla ska ställa oss framför spegeln idag. Är det så att du inte gillar allt du ser, välj ut minst en del som du tillåter dig vara stolt över.

Jag påverkas otroligt mycket av media och de sociala medierna där det pumpas ut bilder på tjejer som knappt har något underhudsfett alls. De tränar och tränar. Inget ont om någon, alla har vi rätt att göra som vi vill. Det jag vill säga är att jag kommer nog aldrig bli en av de där fitnesstjejerna med sexpacket på magen, välsvarvade armar och ben. Jag har försökt några gånger men jag tappar lusten efter ett tag och tycker inte att det är roligt, varken att ständigt träna och alltid tänka på mat och vad jag stoppar i mig. Nu är det visserligen så att jag ofta tänker på mat men det är för att jag älskar mat. Både att laga och att äta samt att experimentera fram goda och nyttiga recept. Jag kör inte efter någon diet, håller inte stenhårt på något förutom gluten som jag är allergisk mot. Jag undviker socker men älskar choklad, vilket jag ibland unnar mig. Jag äter sällan snabbmat för att jag blir hungrig snabbt samt att det är just skräpmat ( dåligt fett och snabba kolhydrater), ska dock inte hymla det utan medger att jag ibland äter både pizza (glutenfri) och hamburgare (med sallad istället för brödet – glutenfritt alltså). Jag undviker mejeriprodukter för att jag märker att min magen mår bättre utan, men älskar både grädde och glass så ibland blir det även undantag där. Jag dricker sällan alkohol, om det beror på åldern eller att jag inte vill slösa bort en hel ledig dag i soffan och bakis är oklart. Troligtvis en kombination. Men. Det händer att jag går ut och festar, tar mig ett glas vin ibland med gott samvete. Jag köper i stort sett bara ekologisk mat, detta av olika skäl. Den smakar mer och bättre, den innehåller mindre gifter och vetskapen av att bidra till en förhoppningsvis bättre värld känns bra.

Ja, så tänker jag gällande mat och det är fantastiskt att ibland få upplysa andra om mat- och kostvanor. Kanske jag en dag kommer att arbeta med detta på något vis, vad vet man. Vilket fall, det jag vill visa är att du inte behöver vara perfekt, för vem är det? Vem och vad sätter ramarna för att vara perfekt? Den enda du ska vara perfekt för är dig själv. Du har en kropp, ta hand om den, vårda den och var rädd om den. Den behöver både träning och bra, hälsosam mat men även uppmuntan och fina ord.

Träning och mat är två ständigt heta diskussioner i vårt samhälle. Jag kan prata om båda i evigheter, för jag brinner för dessa ämnen och att det är två livsviktiga bitar för att må bra. Jag har fortfarande inte, trots många tankar, kommit igång med regelbunden träning på gymmet sedan i somras. Jag rör på mig en massa genom både ett väldigt fysiskt jobb och dansen. Nu och då får jag även för mig att köra något cirkelpass här hemma. Min rygg börjar dock säga ifrån nu, därför bör jag verkligen ta tag i träningen, få in den i vardagen. Jag vet ju att jag mår bra av regelbunden träning + att kroppen blir starkare och mer slimmad. I tankarna finns även att jag blir ju inte yngre direkt, jag älskar att leva och vill leva länge och väl. För att ens kunna ha möjlighet att uppleva detta krävs det att jag underhåller och tar hand om min kropp. Så enkelt är det.

Det finns så många infallsvinklar och områden gällande just kroppen och hur vi ser på den. Jag har bara tagit upp en liten del, skulle som sagt kunna fortsätta i evigheter men stannar här idag.

Hur tänker du? Älskar du din kropp? Tar du hand om din kropp? Vad gör du för att ta hand om din kropp? Din kropp förtjänar att bli älskad av dig, det är både du och den värd. 

Annonser

2 thoughts on “Jag älskar min kropp

  1. Hej.
    Bra inlägg tycker jag!
    Jag är en av tjejerna som påverkas otroligt mycket av de där ”perfekta” tjejerna på tv. Jag jämför mig, tycker då mindre om min kropp o ser bara massa fel på mig. Är rädd att sambon ska lämna mig för någon av de där som visar upp sina bröst på tvn. Helt galet, men så känner jag.

    • Tack så mycket. Jag förstår din känsla, rädsla. Men. Det handlar om dig och hur du ser på dig själv. Jag är helt säker på att din sambo älskar dig över allt annat.

      Jag är en riktig ”list-människa”, älskar listor! När jag fastnar i det där onda tänket, punktar jag ner allt dåligt och bra jag känner, tänker, ser. Dagen efter tittar jag på listan, funderar om jag fortfarande upplever samma känsla. Om så är fallet, välj någon, några punkter att börja jobba med. Gällande ytan, kroppen och ens former, kan det hända en hel del om du tränar. Vare sig att du är smal eller tjock, kort eller lång. Hur du känner och mår, sitter i din hjärna. Slå bort hjärnspökena så kommer du må bättre och din sambo kommer älska dig än mer, när han ser att du trivs och mår bra i din kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s