Tredje veckan av #bravalnyavanor – mejerifri vecka

Som jag tidigare nämnt så är jag med i fb-gruppen #bravalnyavanor, under mars körs det en utmaning som går ut på att göra små förändringar för att få ett hälsosammare liv. Varje vecka körs en ny utmaning. Första veckan handlade det om sunda frukostvanor och att skapa sig ett lugnt uppvaknande, andra veckan var det mellanmålet som var i fokus. Nu är det dags att göra än fler förändringar eller testa något nytt, kommande vecka blir utmaningen ”en mejerifri vecka”. Jag har levt ett någorlunda mejerifritt liv sedan i somras, med undantag ibland. Jag tycker det känns jobbigt att bli bortbjuden på middag och komma med krav på att de ska laga något utan både gluten (som jag är allergisk mot) och mejeriprodukter. Jag tycker fortfarande det är jobbigt att säga till att jag inte tål gluten, jag vill ju inte vara till något besvär. 

20140315-201319.jpg
Vilket fall, jag anser att jag har funnit en rätt bra balans i min kost. Mellanmålen har varit svårt men med alla tips och recept från vecka två i #bravalnyavanor har verkligen hjälpt mig att komma på banan även med detta. Jag har fortsätt och kommer fortsätta med frukostvanorna citronte och smoothie. Det jag gjort med smoothien är att jag tillsätter frön och lite müsli för att få lite tuggmotstånd. Som jag nämnde lever jag redan ett mejerifritt liv men ibland har jag smör på smörgåsen och äter en skiva ost nu och då. Under kommande vecka, blir det inget sådant. 100% mejerifritt ska det få va! Allt jag tillagar och bakar i mitt lilla kök görs mejeri- och glutenfritt. 

Det jag har gjort är att bytt ut mejerivarorna mot andra varor.

Mjölk – havremjölk (oatlys ekologiska, svart förpackning) och osötad mandelmjölk är mina favoriter
Yoghurt – havregurt
Grädde – kokosmjölk, kokosgrädde

Creme fraiche är en produkt som jag uteslutit helt då jag inte funnit något att byta ut den mot. Dock saknar jag inte det i min matlagning, anser att det går att laga god mat utan.

Smör äter jag som sagt ibland men ska jag byta ut den blir det någon typ av nötsmör istället. 

Under kommande vecka kommer jag att dela med mig av mina smarriga mejerifria recept på mat och godsaker.

Nu kickar vi igång tredje veckan i #bravalnyavanor! Jag startar med att baka en gluten- och mejerifri kladdkaka. Receptet fann jag på bloggen Lisas mat och bak. Just nu står den i kylen och gottar till sig. Jag kommer servera den med kokosgrädde såklart!

Vill du läsa mer om utmaningen eller kanske själv gå med i den, klicka här.

Önskar er en mysig lördagkväll!

Annonser

2 thoughts on “Tredje veckan av #bravalnyavanor – mejerifri vecka

    • Det finns ost som är gjord på sojamjölk. Inget jag testat dock. Är inte så förtjust i sojaprodukter över lag, så hoppar helt enkelt över ost denna vecka. Inte för att jag äter det så ofta. Däremot älskar jag rökt kalkonkött, rekommenderar varmt att ha det på smörgåsen istället tillsammans med mosad avokado (som smör) och toppa mackan med favoritgrönsaken!:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s