Du har ansvar för ditt liv

Det viktigaste i mitt liv är jag. Mår inte jag bra, kan jag inte hjälpa andra och det blir svårt att få någon annan att må bra. Jag vill mena att all lycka börjar hos mig själv. Jag mår bra, bättre än på länge men jag hävdar att det går alltid att utvecklas.

Har ni tänkt på att ibland passerar vissa dagar obemärkt förbi? Dagarna, tiden springer fram i sådan fart att en inte hinner med. När jag fyllde år i januari fick jag en fantastisk bok av en underbar vän. Jag har hittills bara bläddrat i den men nu är det dags att börjat jobba med den. Det är en kalender som är uppdelade i olika teman och tar upp diverse frågeställningar.

20140215-165644.jpg

Jag har ett mål, att bli än lite bättre på många sätt och vis. Det handlar om att bli tryggare, än starkare i mig själv, att bli mer närvarande i nuet. Genom att ägna en stund om dagen till att stanna upp och jobba med mig själv. Många små steg kan komma att göra stor skillnad i riktning mot en skön känsla av mer närvaro i nuet och mer medvetna beslut.

Det sägs att minst 80 procent av de tankar vi tänker idag är automatiserade, vilket innebär att vi tänker desamma som de vi tänkte igår och som i sin tur riskerar att bli ungefär desamma som vi tänker imorgon… Tråkigt tycker jag att det låter. Om vi vill tänka nytt, för att nå nya resultat och förverkliga våra drömmar, krävs därför aktiv träning och arbete med tankarna.

Hjärnan kan ju inte skilja på verklighet och fantasi, kan vi tänka oss in i framtida önskade scener på ett sätt som gör att vår hjärna tror att det önskade redan har inträffat. Ju fler sinnen vi kopplar in, desto bättre befäster vi affirmationen.

Affirmationer är en form av kraftfulla bekräftelser och positiva utsagor om framtid, formulerade som om framtiden redan vore här. Om du säger att du skulle vilja ha en bättre självkänsla, är det en önskan, med utgångspunkt i en brist. Men om du säger att ”Jag har en stark och självklar självkänsla” är det en affirmation, som ger hjärnan och hela dig en ”påminnelse” om att du redan har uppnått det du längtar efter. Det du fokuserar på, får du helt enkelt mer av. Hänger du med?

Denna månad är det fokus på tillit. Så här står det om tillit i ”Leva livet 2014”.
Under livets gång ställs vi inför utmaningar. Då kan en viktig fråga vara, vad kan du påverka och vad kan du inte påverka? Om man bortser från de stora katastroferna som ibland inträffar i livet, när det enda man kan göra är att förlita sig till hoppet, så kan man i vardagslivet öva upp tilliten. Tilliten till sin egen styrka och förmåga att möta de situationer som dyker upp. En tillit till livet självt, att det blir som det ska. Om du har ett förhållningssätt där du kan skifta från oro till att med nyfikna ögon se hur situationen utvecklas, så finns där en oerhörd kraft att hämta. Lita på att det alltid blir rätt. Och känns det inte rätt just i stunden så finns det oftast en lärdom och kanske en möjlighet till personlig utveckling – om du vill.

Nu har ju halva månaden gått men jag kommer att jobba med månadens tema från och med idag. Varje dag i kalendern finns som sagt en affirmation, jag har en tanke att lägga ut den varje dag här på bloggen. Syftet är dels för att jag själv ska ta till mig det och på ett medvetet sätt jobba med den, men även att jag kanske kan bidra till att någon av mina läsare får nytta av orden. Jag har hittills inte bloggat varje dag men det kanske är dags att göra det nu, än om det inte blir så långa eller väldigt kreativa inlägg. Ibland kanske det enbart blir några få men ack så kloka ord. Några ord på vägen mot en bättre, mer närvarande människa.

Förra veckan uppgift var att fundera ut tre situationer som du tagit dig igenom på ett bra sätt trots att de varit svåra att hantera. För att denna vecka spinna vidare på dem med tre frågeställningar: Hur ser du på dessa händelser när du tittar tillbaka? Hade du de inre resurserna du behövde? Lärde du dig något om dig själv?

Dagens affirmation: Jag drar till mig fantastiska möjligheter.

Har en känsla av att det här är början av något mycket bra. Nu kör vi! Nu siktar vi mot nya höjder! 🙂

Annonser

2 thoughts on “Du har ansvar för ditt liv

  1. Ping: Leva livet | Susannes blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s