Jag är redo nu

Det är dags att göra detta officiellt, vilket även kan vara en hjälp på vägen för mig.

Jag är beroende av nikotin, i form av snus. Har snusat i många år och även slutat ett antal gånger men inte orkat hålla ut, varav jag gång på gång börjat igen. I höst har jag gått i tankarna att jag inte vill vara beroende av denna drog, detta gift. Mentalt har jag alltså förberett mig i månader. Jag vill inte att ett ting ska få styra över mitt liv, för det är det den gör den där snusen. Ständigt finns snuset i tankarna. Har jag med mig dosan? Oj då, nästan slut, vart och när ska jag köpa en ny? Det är det första och sista jag gör varje dag, tar en snus. Det blir en inre stress och ibland känns det som att livet kretsar kring snuset. Jag vill inte ha det så! Nu räcker det! Varav jag bestämt mig för att sluta och mitt sista ”snus-datum” är 16 januari 2014 ( dagen jag fyller 30).
Namnlös
Det finns såklart fler anledningar till att jag vill sluta.

  • Det största är att det är en utmaning, älskar ju sådana!
  • Personligen, och är säker att många håller med mig, tycker jag inte att det är fräscht med snus. Att se någon gräva sig i munnen och slänga ut en blöt, brun klump som luktar väldigt speciellt är inte särskilt trevligt. Att kyssa någon med snus måste vara någon av med mest oattraktiva! Jag vill inte vara en av dem!
  • Jag anser mig vara en renlevnadsmänniska, men talar verkligen emot mig själv med snuset. Det klingar inte så bra tillsammans.
  • Jag har lågt blodtryck och är ständigt kall om händer och fötter (snuset sägs påverka detta).


Många menar att det är dyrt med snus men priset påverkar inte mig så mycket. Jag har råd att snusa, men jag vill inte! Dock har jag i tankarna att sätta undan det jag brukar lägga ut på snus varje månad, för att kunna unna mig något. Ska nog öppna ett ”fri-från-snus-konto”! Efter någon månad kanske börja på det där yoga-centret eller börja sola (hos Nirvana) regelbundet eller göra en spännande resa någonstans.

Har läst mängder om tillvägagångssätt på diverse forum, allt från att byta ut snuset mot nikotinfritt snus och nikotintuggummi till att sluta tvärt till nedtrappning. Jag tror nedtrappning passar mig bäst. På nyårsafton köpte jag min sista dosa. Jag började redan i måndags att trappa ner. Har gått från ca 15 till 3 snus per dag och det känns ok. Jag är förvånad hur lätt det känns. Jag trodde att ”rutinsnusarna” (morgon-, efter maten- och kvällssnusen) skulle vara svårast att vänja sig av med, men inga svårigheter alls. Det har nu gått 4 dygn. På förmiddagarna kommer en konstig känsla i kroppen eller främst i hjärnan. Det är som att jag blir yr, hjärna går ner i halvfart och det blir svårt att koncentrera mig på något specifikt. Idag har det dock gått bättre.

Jag har fortfarande med mig dosan än vart jag åker men känner inget behov att öppna den. En trygghet att bara ha den med, dock kommer den att stanna hemma mer och mer. På måndag åker jag tillbaka till Stockholm, tillbaka till verkligheten, hem till vardagen. På tisdag är det åter dags att ställa väckaren och åka till jobbet. På tisdag kommer inte snusdosan få följa med. Hjärnan har skapat fasta rutiner på snusandet på jobbet, varav jag tror det kan vara bra att bryta dem direkt.

Och vet ni, det kommer gå hur bra som helst! Allt handlar ju om inställning, oavsett vad du gör så kommer du få ett resultat efter vad du är inställd på. Med lite envishet och jävlaranamma kan vi klara precis vad vi vill här i livet!

Nu har jag gjort denna bekännelse offentlig, det finns ingen återvändo. Jag är inte svag och jag ska vinna över mitt beroende! Mot nya ännu sundare tider!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s